Mi okozza a medencefájdalmat a nőkben?

A medencefájdalom befolyásolja a has legalacsonyabb részét, a hasa és az ágyék között. Néhány embernél a medencefájdalom a menstruációs görcsöket, az ovulációt vagy a gyomor -bélrendszeri problémát, például az élelmiszer -intoleranciát jelentheti. Ez egy komolyabb probléma miatt is kialakulhat.

Időnként a medencefájdalom fertőzést vagy problémát jelez a reproduktív rendszerrel vagy más szervekkel a környéken. Amikor ez a helyzet, akkor az embernek orvoshoz kell fordulnia.

Ez a cikk a medencefájdalom 15 lehetséges okát vizsgálja.

okok

1. A menstruációs fájdalom és görcsök

A menstruációs görcsök a medencefájdalom gyakori oka.

Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Főiskola (ACOG) szerint a fájdalom az összes menstruációs rendellenesség leggyakoribb tünete.

A menstruációs emberek több mint fele fájdalmat fog tapasztalni minden ciklus legalább 1-2 napig.

A menstruációs görcsök általában közvetlenül azelőtt fordulnak elő, hogy egy személy megkezdi a menstruációját, mivel a méh összehúzódik, és bélése. A fájdalom hasonló lehet az izomgörcshez vagy a kukkoló fájdalomhoz.

Meleg hőnövény használata enyhítheti az érzést. A vény nélkül kapható gyógyszerek, például az ibuprofen (advil) és a naproxen (ALEVE) szintén segíthetnek a fájdalom enyhítésében.

A menstruáció okozta súlyos fájdalom esetén az orvosok más gyógyszereket is javasolhatnak.

2. ovuláció

Ha az egyén fájdalmas érzést érez a medence egyik oldalán a menstruációs ciklus közepén, akkor a Mittelschmerz -et tapasztalhatják meg. Az orvosok ezt a német szót használják a fájdalmas ovuláció leírására.

Amikor egy személy ovulál, a petefészek tojást és más folyadékot enged. A tojás ezután lefelé halad a petevezetékre és a méhbe. A petefészek által felszabaduló folyadék beléphet a hasi üregbe és a medencébe, ami irritációt okozhat.

A kellemetlenség percek vagy órákig tarthat, és a test oldalát válthatja, attól függően, hogy a petefészek melyet engedte a tojásnak. A fájdalom ideiglenes, és nem igényel konkrét kezelést.

Ugyanakkor forduljon az egészségügyi szakemberhez, ha a fájdalom éles vagy a menstruációs ciklus során máskor fordul elő.

Tudjon meg többet az ovulációs görcsökről.

3. Intersticiális cystitis

Az egyénnek is lehetséges, hogy a hólyaggyulladást tapasztalja, amelynek nincs ismert oka. Ennek orvosi kifejezése az intersticiális cystitis, és az orvosok jelenleg nem tudják, miért történik ez.

Az intersticiális cystitis medencefájdalmat és tüneteket okozhat, például fájdalmas vizelést, gyakran vizelni és fájdalmat kell a szex alatt. A kezelés gyakran magában foglalja a tünetek lehető legjobb kezelését.

Tudjon meg többet a cystitisről.

4. cystitis vagy húgyúti fertőzések

A cystitis a hólyag gyulladására utal bakteriális fertőzés miatt. Ez azért történik, mert a hüvelyi, rektális vagy bőrbaktériumok beléphetnek a húgycsőbe, egy csőbe, amely a hólyagból származó vizeletet ürít, és a hólyagba utazik.

húgyúti fertőzés (UTI) fordulhat elő a húgyúti rendszerben, míg a cystitis csak a hólyagban fordul elő.

Mindkét állapot gyakori a nőkben. Ezek a fertőzések néha kezelést végeznek kezelés nélkül, de az antibiotikumok rövid kezelése általában a cystitist és más UTI -t kezel.

5. A szexuális úton terjedő fertőzések

medencefájdalom jelezheti a szexuális úton terjedő fertőzés (STI) jelenlétét, például gonorrhoea vagy chlamydia. A STI -k szexuálisan aktív embereknél fordulnak elő.

chlamydia évente mintegy 4 millió embert érint.

A Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) szintén becslései szerint 2018 -ban 1,6 millió embernek volt gonorrhoea, így ez lett a második leggyakrabban bejelentett baktérium -szexuális úton terjedő fertőzés az Egyesült Államokban.

A medencefájdalommal együtt a STI egyéb tünetei magukban foglalhatják a fájdalmas vizelést, az időszakok közötti vérzést és a hüvelyi ürítés változásait.

Bárki, aki ezeket a változásokat tapasztalja, orvosi tanácsot kell kérnie. Az orvos diagnosztizálhatja az STI -t és felírhatja a kezelést, általában antibiotikumokat. Az is kritikus fontosságú, hogy minden szexuális partnert tájékoztasson a fertőzésről, hogy kezelést kapjanak és elkerüljék annak továbbítását.

Beszéljen egy egészségügyi szakemberrel az óvintézkedések megtételéről az STI szerződésének esélyének csökkentése érdekében.

Tudjon meg többet a STI -k szerződéséről.

6. Medencei gyulladásos betegség

A medencei gyulladásos betegség (PID) egy méhben lévő fertőzés, amely károsíthatja a környező szövetet. PID felmerülhet, ha a hüvelyből vagy a méhnyakból baktériumok belépnek a méhbe (méhbe), és fogják tartani. Körülbelül 2,5 millió nőt érint az Egyesült Államokban.

Míg a 2006-2016-os PID-előfordulás csökken, az összes populációban a diagnózis növekedett. A PID előfordulási gyakorisága azonban nem minden csoportban egyenlő. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az candido tapasztalatok https://harmoniqhealth.com/hu/candido/ arány az Egyesült Államok déli részén élő nem spanyol fekete nők és nők körében a legmagasabb.

Az eredmények azonban nem vették figyelembe az enyhítő tényezőket, például az egészségügyi ellátást, a környezeti tényezőket és a szűréshez való hozzáférést. A

pid általában egy STI, például gonorrhoea vagy chlamydia komplikációja. A nőstények más tüneteket tapasztalhatnak a medencefájdalommal együtt, beleértve a rendellenes hüvelyi kisülést és a vérzést.

Az állapot növelheti a nő meddőség kockázatát. A CDC megjegyzi, hogy 8 -ból 8 -ból, akiknek PID -je volt, szintén nehezen terhes.

A kezelés általában az antibiotikumok szedését foglalja magában a bakteriális fertőzés kezelésére. Nem tudják azonban kezelni a hegesedést, így a korai kezelés döntő jelentőségű. A hegesedés általában a medencei szervekben fordul elő, a PID -t okozó visszatérő vagy kezeletlen fertőzések miatt.

7. endometriosis

endometriosis akkor fordul elő, amikor az endometrium vagy a méh belsejében tartó endometrium vagy a méhön kívül nő. Ez a betegség az Egyesült Államokban 15–44 éves nők kb. 11% -át érinti, azonban a 2019. évi jelentés azt mutatja, hogy a spanyol és a fekete nők kevésbé valószínű, hogy diagnózist kapnak az endometriosis esetében, mint –

Ez a tanulmány megállapítja, hogy a faj és az etnikai hovatartozás szerepet játszik az endometriosis prevalenciájában. Van azonban korlátozott irodalom, amely megvizsgálja a faj és az etnikai hovatartozás hatását az endometriosis tüneteire, vagy az egészségügyi ellátáshoz és a válaszhoz való hozzáféréshez.

Az endometriosis néhány nőstényben krónikus, hosszan tartó medencefájdalmat okozhat. Amikor egy személy periódusa megkezdődik, a méhen kívüli szövet reagál a hormonális változásokra, ami vérzést és gyulladást okozhat a medencében.

Néhány ember enyhe vagy súlyos fájdalmat tapasztalhat. Az endometriosis megnehezítheti egyes nők terhességét. Az orvosok különféle kezeléseket javasolhatnak, a tünetek súlyosságától függően.

Tudjon meg többet az endometriosissal, mint fekete nőként való élésről.

8. Irritábilis bél szindróma

Irritable bél szindróma (IBS) egy bél rendellenesség, amely fájdalmat és tüneteket okoz, beleértve a székrekedés, a hasmenés és a puffadás.

Az IBS tünetei hajlamosak felgyulladni és idővel elmenni, különösen a bélmozgás után. Az IBS nem gyógyul meg, tehát a kezelés a tünetek kezelésére összpontosít az étrend, a stressz szint és a gyógyszerek változásain keresztül.

9. appendicitis

appendicitis a gyulladás a függelékben, amely egy kicsi szerv az alsó-jobb hasban. A fertőzés ezt az állapotot okozza, és bár gyakori, súlyos lehet.

Bárki, akinek éles fájdalma van a jobb alsó hasában, más tünetekkel, például a hányással és a lázkal, azonnali orvosi ellátást kell kérnie, mivel ez az appendicitis jele lehet. itt.

10. Húgykövek

A húgyúti kövek sókból és ásványi anyagokból állnak, például kalciumból, hogy a testnek nehezen szabaduljon meg a vizeletben.

Ezek az ásványi anyagok felépülhetnek és kristályokat képezhetnek a hólyagban vagy a vesékben, amelyek gyakran fájdalmat okoznak a medence vagy a hát alsó részén. A kövek a vizelet színét is megváltoztathatják, gyakran rózsaszínűvé vagy vörösessé válik vérrel.

Egyes kövek nem igényelnek kezelést, de az átadás fájdalmas lehet. Időnként az orvos javasolhatja a gyógyszereket a kövek vagy műtétek szétválására.

11. Ectopic terhesség

Mektópiás terhesség akkor fordul elő, amikor egy embrió implantátumot implantúr a méhen kívül, és növekszik. A méhen kívüli terhesség előfordulása körülbelül 1% a 24–44 éves nőkben.

A tanulmányok azonban azt mutatták, hogy a fekete nőknek magasabb a méhen kívüli terhesség aránya, mint a fehér nők.

Az ember nagyon éles fájdalmat és görcsöket érezhet a medencében, amelyek általában az egyik oldalra koncentrálnak. Egyéb tünetek közé tartozik a hányinger, a hüvelyi vérzés és a szédülés.

Mindenkinek, aki gyanítja a méhen kívüli terhességet, azonnali orvosi ellátást kell kérnie, mivel ez életveszélyes állapot.

Tudjon meg többet az anyai egészségről a bipoc nőstényekben.

12. Medencei adhéziók

Az adhézió hegszövet, amely a test belsejében fordul elő, és két szövethez csatlakozik, amelyek nem kapcsolódnak. Ez fájdalmat okozhat, amikor a test küzd az adhézióhoz való alkalmazkodás érdekében.

A hegszövet régi fertőzés, endometriosis, korábbi műtétek vagy a térség egyéb problémái miatt képződhet. A medencei adhéziók néhány nők krónikus medencefájdalmához vezethetnek, és más tüneteket okozhatnak, attól függően, hogy hol jelenik meg a hegszövet.

Az orvos javasolhatja a minimálisan invazív műtétet a tapadások csökkentése és a tünetek enyhítésére.

13. petefészek ciszták

A petefészek ciszták akkor fordulnak elő, amikor a petefészek nem engedik el a tojást. A tojást tartó tüsző nem nyithat meg teljesen, vagy folyadékkal eltömődhet.

Amikor ez megtörténik, egy ciszta formáknak nevezett növekedés, amely puffadást, nyomást vagy medencefájdalmat okozhat a test oldalán a cisztával.

Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Főiskola szerint a legtöbb ciszta nem rákos, és a legtöbb önmagában eltűnik. Időnként azonban a ciszta vérzhet vagy robbanás, amely éles, súlyos fájdalmat okozhat a medencében, és orvosi kezelést igényelhet.

Az orvosok ultrahanggal azonosíthatják a petefészek cisztákat, és javasolhatják azokat a kezeléseket, amelyek az óvatos várakozástól a műtétig terjednek.

Ismerje meg a komplex petefészek cisztákat itt.

14. A méh fibroidok

A fibroidok izom- és rostos szövetek a méhben. Ezek a leggyakoribb jóindulatú nőgyógyászati daganatok. A 2017. évi cikk kimondja, hogy az összes nő 65% -ának 50 éves korig lesz fibroidja. Ez a szám azonban közelebb áll a 90% -hoz az afro -amerikai nőkben az amerikai nőkben is, a klinikailag szignifikáns fibroidok prevalenciája is, mint a fehér nők – 50%, illetve 35%. Kétszer annyira valószínű, hogy hiszterektómiájuk van a fibroidok számára, mint a fehér és a spanyol nőstények.

Az ápolónők II. Egészségügyi tanulmánya azonban azt találta, hogy míg a méh fibroidok előfordulása a spanyol, ázsiai és fehér nők körében hasonló volt, a fekete nők esetében 2-3 -szor magasabb volt, mint más populációk.

Miközben nem rákosak, ezek a növekedések fájdalomforrás lehetnek, teljességet okozhatnak a medencében, valamint a rendellenes vérzés mellett.

Diszkomfortot okozhatnak a medence vagy az alsó hát vagy fájdalom a szex alatt.

A fibroidok túlzott vérzést, görcsöt vagy mindkettőt okozhatnak a menstruáció során.

Egyes fibroidok nem igényelnek kezelést. Ha valaki nehéznek tartja tüneteit, az orvosok a sok kezelés egyikét javasolhatják, ideértve a gyógyszereket, a nem invazív eljárásokat vagy a műtétet.

Ezenkívül a méh fibroidok olyan reproduktív problémákat okozhatnak, mint például a károsodott termékenység, a terhességi szövődmények, a terhesség elvesztése és a káros szülészeti eredmények.

Tudjon meg többet a fekete nők fibroidjairól.

15. Tumor

ritka esetekben a reproduktív rendszer, a húgyúti vagy a gyomor -bélrendszeri rendszer rosszindulatú növekedése lehet a medence fájdalomának oka. A daganat más tüneteket is okozhat, attól függően, hogy hol jelenik meg.

Az orvosok alapos értékelést végeznek, gyakran vér- és képalkotó tesztekkel, a daganat azonosítására. Miután diagnosztizálták a problémát, javasolják a lehetséges kezeléseket. Tartózkodj többet a rákról.

mikor kell orvoshoz fordulni

Nem mindig szükséges a medencefájdalom orvosi ellátását. Azonban egy személynek konzultálnia kell egy egészségügyi szakemberrel, ha:

  • Azt gyanítják, hogy a fertőzés medencefájdalmat okoz. Li> ismert állapotuk van, és hirtelen változásokat tapasztalnak a fájdalomban

A medencefájdalommal küzdő személyeknek orvosi tanácsot is kérniük kell, ha láz, hányinger és hányás tapasztalható. Az orvos alapos értékelést végez, és elősegíti a megfelelő kezelési terv kidolgozását.

Az embereknek egészségügyi szakembert kell látniuk a rutin ellenőrzésekhez az általános nőgyógyászati egészség biztosítása érdekében.

Összegzés

Leginkább a szokásos kérdések, mint például a menstruációs görcsök vagy a fájdalmas ovuláció, a nőkben medencefájdalmat okoznak. Ha azonban valaki azt gyanítja, hogy egy komolyabb mögöttes probléma a fájdalmat okozza, akkor fontolóra kell vennie az orvos megjelenését. A pontos diagnózis újjáélesztése segít elkerülni a potenciálisan súlyos szövődményeket és biztosítja a legjobb kezelést.

Olvassa el a cikket spanyolul.

  • Húgyúti fertőzés
  • Szexuális egészség/STDS
  • Női egészség/nőgyógyászat

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési útmutatásokkal rendelkeznek és csak a szakértői áttekintésű tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származik. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

  • Sengoba, K. S., et al. (2018) A tüneti méh fibroidok tapasztalatainak faji/etnikai különbségei: kvalitatív értékelés.

Contents

Categories: blog