Hogyan terjed az új koronavírus?

Ezt a cikket 2020. március 25 -én frissítették, hogy információkat tartalmazzanak a különböző testfolyadékokon keresztüli átvitelről, és 2020. április 4 -én az arcmaszkok használatáról szóló információkat tartalmazzák.

A koronavírus új törzse személy-személy közötti kapcsolaton keresztül terjed. Nagyon fertőző. Bárki, akinek van, otthon maradjon, és kerülje az emberekkel való kapcsolatfelvételt.

Ez a cikk megvitatja, hogyan terjed az új coronavírus, és hogyan lehet csökkenteni a szerződéskötés kockázatát.

Mi ez?

A koronavírusok olyan víruscsalád, amely az emberekben és az állatokban fertőzéseket okoz.

Ez az új, súlyos akut légzőszervi szindróma coronavírus (SARS-COV-2) úgynevezett törzs gyorsan elterjedt az egész világon.

A SARS-COV-2 törzs koronavírusos betegséget okoz (COVID-19). A betegség enyhe tüneteket okoz – beleértve a köhögést, a lázot és a légszomjat – a legtöbb emberben, aki ezt megkapja. Egyes esetek azonban súlyos betegséghez vezethetnek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a vírust kötő személyek nagyjából 80% -a nem lesz szüksége speciális kezelésre, és önmagában felépül. 6 -ból 1 ember azonban súlyosan megbetegedhet.

Legyen tájékoztatva az élő frissítésekkel a jelenlegi Covid-19 kitörésről, és látogasson el a Coronavírus központunkra, hogy további tanácsokat kapjon a megelőzéssel és a kezeléssel kapcsolatban.

Hogyan terjed?

coronavírus terjed annak eredményeként, hogy kapcsolatba lépnek azokkal az emberekkel, akik szerződtek a SARS-COV-2-rel.

Ennek az érintkezésnek nem kell fizikai. Például lehetséges, hogy a betegség 6 lábnyira van, ha van valaki, akinek van.

A COVID-19-ben szenvedő emberek köhögéssel vagy légzéssel átadhatják a vírust tartalmazó apró cseppek. Ezek a cseppek beléphetnek az orrba vagy a szájba, hogy fertőzést okozhassanak.

Mennyire elterjedt?

A vírus elterjedésének egyszerűsége számos tényezőtől függ, beleértve a vírust is, és hogy az emberek tartalmazhatják -e a vírust, mielőtt elterjedne.

A Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) szerint úgy tűnik, hogy a SARS-COV-2 könnyen elterjedt.

Valójában a legtöbb esetben a közösség terjedési szintjén van. Ez azt jelenti, hogy bizonyos területeken az embereknek fertőzésük van, és nem tudják, hogyan vagy honnan származik.

Emberi-ember-transzmisszió

A CDC szerint a vírus általában személyre terjed. Amikor egy ember tüsszent, köhögés vagy beszél, akkor a vírust a légzőszervi cseppeken keresztül 6 lábon belül bárki számára továbbíthatják.

A cseppek az orrra vagy a szájra leszállva beléphetnek a testbe, és beléphetnek a tüdőbe.

Lehetséges, hogy a vírust egy olyan felület megérintésével is, ahol jelen van, és megérinti a szemet, az orrát vagy a száját.

Különböző testfolyadékokban terjed?

A vírus különféle testfolyadékokban lehet jelen, bár a kutatók jelenleg nem tudják, hogy ez ezekben a folyadékokban fertőző -e.

A CDC megjegyzi, hogy a tudósok kimutatták a SARS-COV-2 RNS-t a vérben és a székletben, és egy vizsgálat a vírust orális tamponokban, anális tamponokban és vérben találta meg.

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség (FDA) szintén megerősítette a vírus jelenlétét a fertőzést hordozó egyének székletében. Azt tanácsolják, hogy lehetséges, hogy a vírus a fertőzött székletmintával való érintkezés révén terjedhet.

Egyéb vizsgálatok hasonlóan azt sugallják, hogy a széklet -érett átvitel lehet a fertőzés lehetséges módja.

Egy kis tanulmány 2020 februárjától azt találta, hogy egy új koronavírus pneumonia -ban szenvedő személy is kötőhártya -gyulladásban szenved. Megállapította azt is, hogy a SARS-COV-2 jelen van a szemvitorozásukban. Ez arra utal, hogy a könnyek és a kötőhártya szekréciók lehetnek a fertőzés útja.

További kutatásokra van szükség annak megerősítéséhez, hogy a SARS-COV-2 átterjed-e ezekben a folyadékokon. Jelenleg nem világos, hogy a fertőzés elterjedhet -e a hányás, a vizelet, az anyatej, a hüvelyi ürítés vagy a sperma révén.

Az emberek és az állatok közötti átvitel

Bár az állatok koronavírusokkal rendelkezhetnek, nincs bizonyíték arra, hogy egy háziállat átadhatja a vírust egy embernek.

A CDC szerint a vírus új törzse valószínűleg denevérekből származik.

Van egy kapcsolat a vírus és a pangolinok között is. A BMC Medicine folyóiratban szereplő cikk szerint a kutatók koronavírust találtak a pangolinokban, amelyek 99% -a hasonló az új koronavírushoz, és azonos receptor-kötő doménvel rendelkezik a SARS-COV-2 vírushoz.

A kutatók azonban nem erősítették meg a pangolin és a SARS-COV-2 közötti kapcsolatot, és ritkaságának köszönhetően valószínűleg más emlősök is vannak.

Egyelőre a szakértők azt javasolják, hogy kerüljék az állatokkal való közvetlen kapcsolatot az élő állati piacok látogatásakor, és jó élelmiszer -biztonsági gyakorlatokat fogadjanak el a nyers hús, a tej és az állati szervek kezelése során.

Ha egy személy tünetmentes vagy nem rossz,

A COVID-19 tüneteivel rendelkezők könnyebben elterjedjenek a betegség. Azonban azok, akik szerződtek a vírustól, de még nem tapasztaltak tüneteket, továbbra is fertőzőek lehetnek.

Az Európai Betegségek Ellenőrzési és Megelőzési Központja szerint az esetek kb.

A COVID-19-ből való felépülésnek is több napig elkerülniük kell az emberekkel való kapcsolatfelvételt.

Hatékonyak -e a maszkok?

A WHO szerint a maszkok megakadályozzák az embereket, hogy a betegséget másoknak terjesszék.

A CDC azt javasolja, hogy minden ember viseljen ruhás maszkot nyilvános helyeken, ahol nehéz megőrizni a 6 láb távolságot másoktól. Ez elősegíti a vírus elterjedésének lassítását a tünetmentes emberekből, és azok, akik nem tudják, hogy szerződtek a vírustól.

Az embereknek arcmaszkokat kell viselniük, miközben folytatják a társadalmi távolságok gyakorlását. Az otthoni maszkok készítésére vonatkozó utasítások itt érhetők el.

Tárgyak és felületek

Nem világos, hogy a vírus mennyi ideig képes túlélni a felületeken és más tárgyakon. Azok a tényezők, amelyek befolyásolhatják a vírus túlélését a felületeken, magukban foglalják a felület típusát, valamint a környezet páratartalmát és hőmérsékletét.

A WHO azt sugallja, hogy több órán keresztül több napig fennmaradhat.

Azonban az a esély, hogy valaki a fertőzést egy olyan csomagból, amely a postába érkezett, alacsony.

Fontos, hogy minden felületet alaposan megtisztítson és alkohol-alapú kézi dörzsölést használjon naponta többször. Az embernek el kell kerülnie az arcának megérintését is.

kezelés

Jelenleg nincs gyógymód a COVID-19-re. A kezelési lehetőségek a tünetek enyhítésére összpontosítanak.

Azoknak az embereknek, akik gyanítják, hogy esetleg COVID-19-vel rendelkeznek, vegye fel a kapcsolatot az egészségügyi szolgáltatóval a kezeléssel kapcsolatos tanácsokért, és kerülje az öngyógyításokat.

Mindenki, akinek enyhe tünetei vannak, otthon maradjon, és hívjon orvosát. A súlyos tünetekkel küzdő embereknek kapcsolatba kell lépniük a sürgősségi szolgálatokkal. A COVID-19-ben szenvedő személyeknek otthon kell maradnia, kivéve, ha orvos másképp tanácsot ad.

A kezelési lehetőségek magukban foglalhatják a láz csökkentését. Ha egy személynek súlyos a COVID-19 esete, akkor az orvos oxigénterápiával kezelheti a légzési körülményeket.

Folyamatos vizsgálatok zajlanak a vakcina létrehozásával kapcsolatban. Tudjon meg többet itt.

Mit kell tenni a gyógyulás után

A CDC szerint, ha egy személynek COVID-19 volt, akkor abbahagyhatják az önszenvedést, amikor:

  • 72 óra telt el láz nélkül, antipiretika használata nélkül
  • Egyéb tünetek javultak
  • Legalább 7 nap telt el a tünetek megjelenése óta. Szerezzen be két negatív tesztet egymás után, 24 órás egymástól

Hogyan lehet megelőzni az átvitelt

Azoknak az embereknek, akiknek nincsenek COVID-19, kerüljék a közvetlen kapcsolatot bárkivel, akinek van azt. Ez vonatkozik mind a fizikai, mind a nem fizikai érintkezésre. Az embernek meg kell próbálnia legalább 6 láb távolságot tartani.

A kezek rendszeres mosása a nap folyamán is fontos. Használjon rengeteg szappant és vizet, mossa meg legalább 20 másodpercig.

Mossa meg a kezet azonnal, miután nyilvános helyen tartózkodott, és kerülje az arcot mosatlan kezekkel.

A magas fertőzési arányú területeken érdemes elkerülni a nem lényeges utazást és az emberek nagy összejöveteleit. A legbiztonságosabb lehetőség lehet az otthoni tartózkodás és az emberekkel való közvetlen kapcsolat elkerülése.

Bárki, akinek a COVID-19 van, otthon maradjon, amíg az orvos másképp nem tanácsot ad. Maszkot kell viselniük, amikor más emberek körül, és vigyázzanak az orruk és a szájuk eltakarására köhögés vagy tüsszentéskor.

Az is jó ötlet, hogy a környezetet tisztán tartsuk fertőtlenítőszer segítségével.

Van -e oltás?

Jelenleg nincs oltás a Covid-19 megelőzésére, de a tudósok vizsgálják a lehetőségeket.

A kutatók oltásokat fejleszthetnek ki, ha a vírus biztonságos részeit a testbe vezetik. Az immunrendszer ezután képes antitesteket előállítani, amelyek leküzdik a vírust.

Ha legközelebb a test érintkezésbe kerül ugyanazzal a vírussal, az immunrendszer képes lesz megakadályozni azt.

Vakcinát előállítva, amely hatékonyan megakadályozza a vírusfertőzéseket. Azt is be kell bizonyítani, hogy a vakcina biztonságos az emberek számára egy klinikai vizsgálat során.

Összegzés

Az új koronavírus könnyen elterjed. A SARS-COV-2 személy-személy közötti kapcsolaton keresztül terjed.

Jelenleg nincs gyógymód vagy oltás a COVID-19-hez. Lehetséges azonban lehet, hogy lassíthatja a terjedést a kezek rendszeres mosásával, és elkerülheti a közvetlen kapcsolatot a COVID-19-rel.

Az enyhe tünetekkel rendelkező embereknek otthon kell maradniuk, és orvosnak kell hívniuk. Bárki, akinek súlyos tünetei vannak, vegye fel a kapcsolatot a sürgősségi szolgálatokkal.

  • Közegészségügy
  • influenza / hideg / sars
  • Immunrendszer / oltások
  • Fertőző betegségek / baktériumok / vírusok

Orvosi Hírek ma szigorú beszerzési iránymutatásokkal rendelkeznek, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

Categories: Uncategorized