Πώς εξαπλώνεται ο νέος κοράνιος;

Αυτό το άρθρο ενημερώθηκε στις 25 Μαρτίου 2020 για να συμπεριλάβει πληροφορίες σχετικά με τη μετάδοση μέσω διαφορετικών σωματικών υγρών και στις 4 Απριλίου 2020 για να συμπεριλάβει πληροφορίες σχετικά με τη χρήση μάσκες προσώπου.

Το νέο στέλεχος του κορώνα εξαπλώνεται μέσω επαφής με πρόσωπο σε πρόσωπο. Είναι εξαιρετικά μεταδοτικό. Όποιος το έχει πρέπει να παραμείνει στο σπίτι και να αποφύγει την επαφή με τους ανθρώπους.

Αυτό το άρθρο θα συζητήσει πώς εξαπλώνεται ο νέος κοροναϊός και πώς να μειώσει τον κίνδυνο να το συμβάλλει.

Τι είναι αυτό;

Coronaviruses είναι μια οικογένεια ιών που προκαλούν λοιμώξεις σε ανθρώπους και ζώα.

Αυτό το νέο στέλεχος, που ονομάζεται σοβαρός οξείας αναπνευστικής συνδρόμου Coronavirus 2 (SARS-COV-2), έχει εξαπλωθεί γρήγορα σε όλο τον κόσμο.

Το στέλεχος SARS-COV-2 προκαλεί ασθένεια Coronavirus 19 (COVID-19). Η ασθένεια προκαλεί ήπια συμπτώματα – συμπεριλαμβανομένου ενός βήχα, πυρετό και δύσπνοια – στους περισσότερους ανθρώπους που το παίρνουν. Ωστόσο, ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή ασθένεια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου το 80% των ατόμων που συστέλλονται, ο ιός δεν θα χρειαστεί εξειδικευμένη θεραπεία και θα ανακάμψει από μόνα τους. Ωστόσο, 1 στους 6 άτομα μπορεί να γίνει σοβαρά άρρωστοι.

Μείνετε ενημερωμένοι με ζωντανές ενημερώσεις σχετικά με την τρέχουσα επιδημία COVID-19 και επισκεφθείτε τον κόμβο του κοροναϊού για περισσότερες συμβουλές σχετικά με την πρόληψη και τη θεραπεία.

Πώς εξαπλώνεται;

Ο κορώνας εξαπλώνεται ως αποτέλεσμα της έμμεσης σε επαφή με ανθρώπους που έχουν συμβληθεί SARS-COV-2.

Αυτή η επαφή δεν χρειάζεται να είναι φυσική. Για παράδειγμα, είναι δυνατόν να βρεθεί η ασθένεια μέσα σε 6 πόδια από κάποιον που το έχει.

Τα άτομα με Covid-19 μπορούν να περάσουν μικροσκοπικά σταγονίδια που περιέχουν τον ιό σε άλλους με βήχα ή αναπνοή. Αυτά τα σταγονίδια μπορούν να εισέλθουν στη μύτη ή στο στόμα για να προκαλέσουν λοίμωξη.

Πόσο εύκολα εξαπλώνεται;

Η ευκολία με την οποία ένας ιός μπορεί να εξαπλωθεί εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του ιού και του αν οι άνθρωποι μπορούν να περιέχουν ή όχι τον ιό πριν εξαπλωθεί.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το SARS-COV-2 φαίνεται να εξαπλώνεται εύκολα.

Στην πραγματικότητα, είναι τώρα σε ένα επίπεδο κοινότητας στις περισσότερες περιπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι σε ορισμένες περιοχές έχουν τη λοίμωξη και μπορεί να αγνοούν πώς ή από πού προέρχεται.

Μεταφορά ανθρώπινου σε άνθρωπο

Σύμφωνα με το CDC, ο ιός συνήθως μεταδίδει από άτομο σε άτομο. Όταν ένα άτομο φτάνει, βήχας ή συνομιλίες, μπορούν να περάσουν τον ιό μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων σε οποιονδήποτε μέσα σε 6 πόδια.

Τα σταγονίδια μπορούν να εισέλθουν στο σώμα προσγειώνοντας στη μύτη ή το στόμα και εισέρχονται στους πνεύμονες.

Μπορεί επίσης να είναι δυνατή η σύσπαση του ιού αγγίζοντας μια επιφάνεια όπου υπάρχει και στη συνέχεια αγγίζοντας τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα.

μεταδίδεται σε διαφορετικά σωματικά υγρά;

Ο ιός μπορεί να υπάρχει σε διάφορα σωματικά υγρά, αν και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν επί του παρόντος αν είναι μολυσματική σε αυτά τα υγρά.

Το CDC σημειώνει ότι οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει το RNA SARS-COV-2 στο αίμα και τα σκαμνί και μία μελέτη βρήκε τον ιό σε στοματικά επιχρίσματα, πρωκτικά επιχρίσματα και αίμα.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) επιβεβαίωσε επίσης την παρουσία του ιού στο σκαμνί των ατόμων που φέρουν τη λοίμωξη. Συμβουλεύουν ότι μπορεί να είναι δυνατόν ο ιός να εξαπλωθεί μέσω επαφής με ένα μολυσμένο δείγμα κοπράνων.

Άλλες μελέτες υποδηλώνουν ομοίως ότι η μετάδοση των κοπράνων -απόιρις μπορεί να είναι μια πιθανή οδός μόλυνσης.

Μικρή μελέτη από τον Φεβρουάριο του 2020 διαπίστωσε ότι ένα άτομο με νέα πνευμονία του κοροναϊού είχε επίσης επιπεφυκίτιδα. Διαπίστωσε επίσης ότι το SARS-COV-2 ήταν παρόντες στις οφθαλμικές εκκρίσεις τους. Αυτό υποδηλώνει ότι τα δάκρυα και οι εκκρίσεις του επιπεφυκότα μπορεί να είναι μια οδός μόλυνσης.

Περισσότερη έρευνα είναι απαραίτητη για να επιβεβαιωθεί εάν το SARS-COV-2 είναι μεταδοτικό μέσω αυτών των υγρών. Επί του παρόντος, δεν είναι σαφές εάν η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί μέσω εμετού, ούρων, μητρικού γάλακτος, κολπικής εκκένωσης ή σπέρματος.

μετάδοση μεταξύ ανθρώπων και ζώων

Αν και τα ζώα μπορούν να έχουν κοροναϊούς, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να περάσει τον ιό σε έναν άνθρωπο.

Σύμφωνα με το CDC, αυτό το νέο στέλεχος του ιού πιθανόν προέρχεται από νυχτερίδες.

Υπάρχει επίσης ένας σύνδεσμος μεταξύ του ιού και των pangolins. Σύμφωνα με ένα άρθρο στο περιοδικό BMC Medicine, οι ερευνητές έχουν βρει έναν κοροναϊό σε pangolins που είναι 99% παρόμοιο με τον νέο κοράνα και έχει πανομοιότυπο τομέα δέσμευσης υποδοχέα στον ιό SARS-COV-2.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν επιβεβαιώσει τη σχέση μεταξύ του Pangolin και του SARS-COV-2 και λόγω της σπανιότητάς του, υπάρχουν πιθανώς άλλα θηλαστικά.

Προς το παρόν, οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγουν την άμεση επαφή με τα ζώα κατά την επίσκεψη σε ζωντανές αγορές ζώων και να υιοθετούν καλές πρακτικές ασφάλειας τροφίμων όταν χειρίζονται ωμό κρέατος, γάλα και όργανα των ζώων.

Εάν ένα άτομο είναι ασυμπτωματικό ή μη άσχημα

Τα άτομα με συμπτώματα του Covid-19 είναι σε θέση να διαδώσουν την ασθένεια πιο εύκολα. Ωστόσο, όσοι έχουν συμβληθεί με τον ιό, αλλά δεν έχουν ακόμη βιώσει συμπτώματα μπορεί να εξακολουθούν να είναι μολυσματικοί.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, περίπου το 48-62% των περιπτώσεων έχουν μεταδώσει κατά τη διάρκεια του προθεσμικού σταδίου.

Επίσης, εκείνοι που έχουν ανακάμψει από το Covid-19 θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με τους ανθρώπους για αρκετές ημέρες ως προφύλαξη.

Οι μάσκες είναι αποτελεσματικές;

Σύμφωνα με το WHO, οι μάσκες βοηθούν στην αποτροπή της διάδοσης της ασθένειας σε άλλους.

Το CDC συνιστά ότι όλοι οι άνθρωποι φορούν μάσκες προσώπου υφασμάτων σε δημόσιους χώρους όπου είναι δύσκολο να διατηρηθεί μια απόσταση 6 ποδιών από άλλους. Αυτό θα βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού από τους ασυμπτωματικούς ανθρώπους και εκείνους που δεν γνωρίζουν ότι έχουν συνάψει τον ιό.

Οι άνθρωποι πρέπει να φορούν μάσκες προσώπου ενώ συνεχίζουν να ασκούν μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης. Οι οδηγίες για τη δημιουργία μάσκες στο σπίτι είναι διαθέσιμες εδώ.

Αντικείμενα και επιφάνειες

Δεν είναι σαφές πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει ο ιός σε επιφάνειες και άλλα αντικείμενα. Οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει ο ιός στις επιφάνειες περιλαμβάνουν τον τύπο της επιφάνειας και την υγρασία και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Οι ΠΟΥ προτείνουν ότι θα μπορούσε να επιβιώσει για αρκετές ώρες έως αρκετές ημέρες.

Ωστόσο, η πιθανότητα κάποιος να αναθέτει τη μόλυνση από ένα πακέτο που έφτασε στη θέση είναι χαμηλή.

Είναι σημαντικό να καθαρίσετε πλήρως όλες τις επιφάνειες και να χρησιμοποιήσετε ένα χέρι με βάση το αλκοόλ αρκετές φορές την ημέρα. Ένα άτομο πρέπει επίσης να αποφύγει να αγγίξει το πρόσωπό του.

θεραπεία

Δεν υπάρχει επί του παρόντος θεραπεία για το COVID-19. Οι επιλογές θεραπείας θα επικεντρωθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Οι άνθρωποι που υποψιάζονται ότι μπορεί να έχουν COVID-19 θα πρέπει να επικοινωνήσουν με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για συμβουλές σχετικά με τη θεραπεία και να αποφύγουν την αυτοθεραπεία.

Όποιος με ήπια συμπτώματα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι και να καλέσει έναν γιατρό. Τα άτομα με σοβαρά συμπτώματα πρέπει να επικοινωνούν με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Οποιοσδήποτε με Covid-19 πρέπει να παραμείνει στο σπίτι, εκτός εάν ένας γιατρός συμβουλεύει διαφορετικά.

Οι επιλογές θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν αντιπυρετικά για τη μείωση του πυρετού. Εάν ένα άτομο έχει μια σοβαρή περίπτωση COVID-19, ένας γιατρός μπορεί να θεραπεύσει τις αναπνευστικές συνθήκες χρησιμοποιώντας θεραπεία οξυγόνου.

Υπάρχουν συνεχιζόμενες έρευνες σχετικά με τη δημιουργία εμβολίου. Μάθετε περισσότερα εδώ.

τι πρέπει να κάνετε μετά την ανάκαμψη

Σύμφωνα με το CDC, εάν ένα άτομο είχε covid-19, μπορούν να σταματήσουν την αυτο-διεξαγόμενη όταν:

  • 72 ώρες έχουν περάσει χωρίς πυρετό, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών
  • Λάβετε δύο αρνητικές δοκιμές σε μια σειρά, 24 ώρες μεταξύ τους

Πώς να αποφύγετε τη μετάδοση

Οι άνθρωποι που δεν έχουν covid-19 πρέπει να αποφεύγουν την άμεση επαφή με οποιονδήποτε έχει το. Αυτό ισχύει τόσο για τη φυσική όσο και για τη μη φυσική επαφή. Ένα άτομο πρέπει να προσπαθήσει να κρατήσει μια απόσταση τουλάχιστον 6 ποδιών.

Το πλύσιμο των χεριών τακτικά καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι επίσης σημαντικό. Χρησιμοποιήστε άφθονο σαπούνι και νερό, πλένοντας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ανά ώρα.

Πλύνετε τα χέρια αμέσως μετά την ύπαρξη σε δημόσιο χώρο και αποφύγετε να αγγίξετε το πρόσωπο με άπλυτα χέρια.

Σε περιοχές με υψηλό ποσοστό μόλυνσης, είναι καλή ιδέα να αποφευχθεί μη απαραίτητα ταξίδια και μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων. Η παραμονή στο σπίτι και η αποφυγή άμεσης επαφής με τους ανθρώπους μπορεί να είναι η ασφαλέστερη επιλογή.

Όποιος έχει COVID-19 θα πρέπει να μείνει σπίτι έως ότου ένας γιατρός συμβουλεύει διαφορετικά. Θα πρέπει να φορούν μια μάσκα όταν γύρω από άλλους ανθρώπους και να προσέχουν για να καλύψουν τη μύτη και το στόμα τους όταν βήχουν ή φτέρνισμα.

Είναι επίσης καλή ιδέα να διατηρηθεί το περιβάλλον καθαρό χρησιμοποιώντας ένα απολυμαντικό.

Υπάρχει εμβόλιο;

Δεν υπάρχει επί του παρόντος εμβόλιο για την πρόληψη του COVID-19, αλλά οι επιστήμονες διερευνούν τις επιλογές.

Οι ερευνητές μπορούν να αναπτύξουν εμβόλια εισάγοντας ασφαλή μέρη ενός ιού στο σώμα. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι στη συνέχεια σε θέση να παράγει αντισώματα που καταπολεμούν τον ιό.

Την επόμενη φορά που το σώμα έρχεται σε επαφή με τον ίδιο ιό, το ανοσοποιητικό σύστημα θα είναι σε θέση να αποτρέψει την εξάπλωση.

Η παραγωγή ενός εμβολίου που αποτρέπει αποτελεσματικά τις ιογενείς λοιμώξεις απαιτεί χρόνο. Είναι επίσης απαραίτητο να αποδειχθεί ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές για τους ανθρώπους σε κλινική δοκιμή.

Περίληψη

Ο νέος κοροναϊός εξαπλώνεται εύκολα. Το SARS-COV-2 εξαπλώνεται μέσω επαφής με πρόσωπο σε πρόσωπο.

Δεν υπάρχει επί του παρόντος θεραπεία ή εμβόλιο για το COVID-19. Ωστόσο, μπορεί να είναι δυνατή η επιβράδυνση της εξάπλωσης με το πλύσιμο των χεριών τακτικά και την αποφυγή άμεσης επαφής με άτομα που έχουν Covid-19.

Τα άτομα με ήπια συμπτώματα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι και να καλέσουν έναν γιατρό. Όποιος έχει σοβαρά συμπτώματα θα πρέπει να επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

  • Δημόσια Υγεία
  • Γρίπη / κρύο / sars
  • ανοσοποιητικό σύστημα / εμβόλια
  • Τα ιατρικά νέα του Li>

έχουν σήμερα αυστηρές οδηγίες για την προμήθεια και αντλεί μόνο από μελέτες που έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και ιατρικά περιοδικά και ενώσεις. Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.

Categories: Uncategorized